"Zoekend naar de mens achter de vondsten, willen wij ons hier graag even voorstellen."

Julie

Lid van SAMPL, SFECAG, Fautores, JRPS
Co-auteur Leidraad Romeins aardewerk (www.sikb.nl)
Stagebegeleider, scriptiebegeleider

Ik ben zeer gepassioneerd met mijn vak bezig. De wil om steeds bij te leren, om mij te blijven verwonderen én kritisch te blijven heb ik meegekregen tijdens mijn studie Archeologie aan de Universiteit Gent (afgerond in 2002). Voor mijn scriptie mocht ik het zwartgevernist aardewerk uit de Potenza Valley Survey (Le Marche/Italië) onderzoeken. Deze ervaring én het Romeinse aardewerk dat ik dagelijks tijdens mijn stage in de vicus Velzeke (Oost-Vlaanderen/België) onder ogen kreeg, hebben mij definitief van het nut van aardewerkonderzoek overtuigd.

Vanaf 2004 ben ik voltijds voor VUhbs archeologie gaan werken als aardewerkspecialiste. In 15 jaar heb ik hier erg veel werkervaring opgedaan: van het schrijven van kleine evaluatierapporten tot de analyse en rapportage van soms honderdduizenden scherven. Daarnaast heb ik diverse aardewerkspecialisten opgeleid en aangestuurd voor de uitwerking van zeer grote projecten. Projectcoördinatie, redactie en projectmatig werken zijn belangrijke zaken die ik bij VUhbs archeologie geleerd heb.

Aanvankelijk was mijn kernregio als aardewerkspecialist het Gelderse rivierengebied. Ik bestudeerde aardewerkcomplexen uit de Prehistorie tot de Nieuwe Tijd, met een nadruk op de Late IJzertijd en Romeinse tijd. Na enkele jaren voerde ik ook projecten voor externe opdrachtgevers in West- en Zuid-Nederland uit. Wat mij hierbij altijd opviel, was de beperkte kennis van het regionale aardewerk. Daar wilde ik meer over weten! Want vooral het regionaal geproduceerde aardewerk geeft inzicht in hoe de bewoners van een nederzetting in contact stonden met hun omgeving.

Tijdens mijn aanstelling als promovenda aan de VU Amsterdam (sinds 2010) kon ik voor met mijn gedroomde studie naar regionaal geproduceerd aardewerk aan de slag. Mijn proefschrift “Pottery consumption in a peripheral region of the Roman Empire. The ceramic evidence from the Roman villa settlement of Hoogeloon in comparison with other rural sites in its vicinity.” is in de afrondende fase en hoop ik binnenkort te mogen verdedigen.

In 2016 heb ik Aardewerk & Archeologie opgericht. Als zelfstandig ondernemer heb ik volop de vrijheid om mijn werk als aardewerkspecialist te doen op een manier die echt bij mij past. Sinds 2020 werkt ook Gerard Boreel bij Aardewerk & Archeologie. Samen zetten wij een nieuwe methode in om de herkomst van aardewerk te bepalen, een methode die in mijn proefschrift is ontwikkeld.